Wielkanocny żurek w nowej odsłonie. Przepis na aromatyczny żurek z kiełbasą z gęsi.

Żurek to jedna z najpopularniejszych polskich zup i prawdziwy symbol zbliżającej się Wielkanocy. Bardzo często gości na świątecznym stole, a jego tradycja sięga aż XV wieku. W Polsce istnieje wiele regionalnych odmian żurku, a my szczególnie polecamy go w wersji z aksamitną gęsiną. W tekście podpowiadamy, jak go przyrządzić krok po kroku.

Krótka historia polskiego żuru

Tradycyjny polski żurek w naszej kulturze znany jest od pokoleń. Samo słowo pochodzi z języka niemieckiego od wyrazu sauer, czyli kwaśny. Współczesna wersja żurku przygotowywanego na mięsnym wywarze cechuje się wyraźnym aromatem wędzonki. W przeszłości zupa ta była jednak synonimem postu, ponieważ nie dodawano do niej mięsa.

Powstanie żurku opisuje jedna z wielkopolskich legend, zgodnie z którą miał być on wynikiem zakładu między skąpym karczmarzem i jednym z jego gości. Karczmarz miał przygotować niezjadliwą zupę, w zamian za którą otrzymałby wór złota. Wymieszał więc wrzątek z zakwasem na chleb, starą wędzonką i warzywami. Ku swojemu nieszczęściu przegrał zakład, ponieważ zupa okazała się wyborna, a do dziś króluje na naszych wielkanocnych stołach.

Jak przygotować zakwas w domu?

Podstawą dobrego wielkanocnego żurku jest naturalny zakwas. Chociaż wielu z nas do gotowania używa gotowego zakwasu ze sklepu, warto zrobić go samodzielnie według tradycyjnej receptury. Domowy zakwas nie tylko będzie o wiele zdrowszym rozwiązaniem, ale przede wszystkim pozwoli zachować oryginalny, tradycyjny smak. Jak zrobić domowy zakwas na żurek?

Do przygotowania zakwasu potrzebujemy:

  • 5 łyżek mąki żytniej,
  • 700 ml wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Wykonanie: Do dużego słoika wsyp mąkę, dodaję wodę i wymieszaj. Następnie dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczkę, aby składniki miały dostęp do powietrza. Zakwas musi postać w ciepłym miejscu ok. 3-5 dni. Mieszaj zakwas codziennie i sprawdzaj, czy skwaśniał. Gotowy zakwas trzymaj w lodówce.

Przepis na żurek z gęsiną

W Polsce istnieją różne odmiany regionalne żurku. Gotuje się go na wywarze warzywnym lub mięsnym (zazwyczaj używa się kiełbas i wędzonek). Żurek z dodatkiem gęsiny to specjał kuchni śląskiej, kaszubskiej, a nawet wielkopolskiej, która słynie z tradycyjnych wyrobów z gęsi. Gęsina to szlachetne i bardzo zdrowe mięso, w którym rozkochali się najwięksi zagraniczni smakosze. Święta wielkanocne to idealna okazja do spróbowania żurku z dodatkiem aromatycznej kiełbasy z gęsiny.

Składniki na żurek z gęsiną:

  • 1 litr bulionu mięsnego,
  • 500 ml zakwasu żytniego,
  • 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego,
  • 300 g kiełbasy tradycyjnej z gęsi Złota Gęś,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 3 łyżki śmietanki 30%.

Wykonanie: Zagotuj wywar mięsny w dużym garnku. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę z gęsi i boczek, gotuj całość 10 min. Zakwas przełóż do miski, dodaj wodę i wszystko rozmieszaj. Zakwas wlej do żurku, używając sitka, aby uniknąć grudek. Do szklanki wlej śmietanę, kilka łyżek żurku i rozmieszaj. Zabiel śmietaną żurek, dodaj przyprawy i zagotuj. Żurek podawaj z kawałkami kiełbasy Złota Gęś, jajkiem lub boczkiem.

2-5

Gęsina nie tylko do żurku

Wyroby z gęsi to produkty, które idealnie smakują nie tylko jako dodatek do żurku, ale także jako świąteczny przysmak. Polski rynek zaczyna otwierać się na regionalne wyroby z gęsiny, a w sklepach coraz częściej możemy spotkać produkty wytwarzane z tego rodzaju mięsa. Marką, na którą warto zwrócić uwagę, wybierając się na przedświąteczne zakupy, jest Złota Gęś. W ofercie producenta znajdziemy m.in. aksamitny pasztet z gęsiny, kruche kabanosy, różne rodzaje kiełbasy czy polędwicę. Wszystkie produkty wytwarzane są według tradycyjnych i naturalnych receptur w Wielkopolsce, która od dawna słynie z wyśmienitej gęsiny zachwycającej podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

 

Agnieszka Boryna
Agnieszka Boryna

Redaktor

Ktoś kiedyś powiedział, że organizm jest jak świątynia, o którą trzeba dbać, bez względu na wszystko. Tak też jest ze zdrowiem. Nic co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Tym bardziej, że matka natura ma nieograniczoną moc i szerokie spektrum działania. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której pomagam schudnąć ale przede wszystkim w zdrowy i bezpieczny sposób. Udzielam również praktycznych wskazówek jak dbać o organizm by cieszyć się zdrowiem na długie lata.