Każdy z nas zna kulinarne zastosowanie oregano. Jako dodatek zarówno w formie suszonej jak i świeżej, nadaje potrawom niebywały smak i aromat. Określiłabym również oregano jako kulinarną kropka nad i. Jednak niewiele osób wie o drzemiącej w tej roślinie potędze leczniczej.
Olejek z dzikiego oregano
Olejek z dzikiego oregano ze względu na swój skład, posiada unikatowe właściwości i szerokie spektrum działania. Przez naturoterapeutów jest uznany jako naturalny antybiotyk. Działa przede wszystkim bakteriobójczo, nie upośledzając naturalnych funkcji odpornościowych organizmu. Olejek zawiera dwie, silne substancje: karwakrol oraz tymol. Karwakrol jest związkiem chemicznym typowym dla roślin takich jak: lebiodka znana powszechnie jako oregano, tymianek, macierzanka i kminek. Substancja ta wykazuje działanie przeciwbólowe, odkażające, niszczy bakterie ropne. Ponadto przypisuje się jej działanie: napotne, żółciopędne oraz przeciwrobacze. Tymol wykazuje podobne właściwości. Oba składniki wykorzystywane były w starożytnym Egipcie do mumifikacji ciał, właśnie ze względu na działanie bakterio i grzybobójcze. Ale to nie koniec, jeżeli chodzi o dobroczynny skład olejku uzyskiwanego z tej rośliny. Zawiera witaminy z grupy B, C i K. Dodatkowo minerały takie jak: potas, wapń, magnez, żelazo i cynk.
Szerokie spektrum działania
Posiada 42 razy mocniejsze właściwości antyoksydacyjne w porównaniu z jabłkami. Synergistyczne działanie zawartych w olejku z oregano związków fenylowych i kwasu rozmarynowego sprawia, że jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem.
Ze względu na swój skład, doskonale radzi sobie z grzybem Candida Albicans, którego w obecnej chwili szerzej przedstawiać nie trzeba. Osoby dbające o zdrowie, doskonale znają ten twór i wiedzą jak trudno jest się go pozbyć. Ale o tym w kolejnym tekście.
- Olejek wspiera nasz organizm podczas infekcji i przeziębień.
- Zwalcza pasożyty.
- Ponad to doskonale radzi sobie z niebezpiecznymi dla zdrowia bakteriami takimi jak: E. Coli i Salmonella. A to dzięki zawartości związków fenylowych.
- Wspiera proces trawinie poprzez stymulację wątroby do wydzielania żółci. Akurat ta właściwość jest wyjątkowo oczywista, ponieważ oregano stosujemy w kuchni głównie do ciężkostrawnych, potraw mięsnych.
- Pacyfikuje niekorzystne działanie kortyzolu – hormonu stresu. Dzięki czemu koi nasze nerwy i pomaga się zrelaksować.
- Olejek wzmacnia nasz układ odpornościowy, dzięki czemu unikniemy infekcji górnych dróg oddechowych. Chyba nie trzeba wspominać, że raz złapana bakteria czy wirus za to odpowiedzialny, będzie nawracał bez końca, wywołując chorobę.
- Helicobacter Pylori jest bakterią spędzającą sen z powiek, zarówno pacjentom cierpiącym na chorobę wrzodową jak i gastrologom. Olejek z oregano blokuje wydzielanie przez tę bakterię, ureazy. Enzymu bez którego Helicobacter obumiera.
Gdzie można kupić olejek z oregano?
Olejek jest dostępny na rynku w formie płynnej i w kapsułkach. Gotowy olejek mają w swojej ofercie renomowane firmy. Warto jednak zwrócić uwagę na skład produktu. Dobry preparat powinien posiadać 100% zawartość oregano. Niektóre firmy do produktu dodają 80% oliwy z oliwek przy zaledwie 20% zawartości oregano. Trudno oczekiwać po takim produkcie pełnej skuteczności. Jak już wybierzecie ten właściwy produkt, należy go stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Dla tych z Was, dla których smak olejku okaże się być zbyt ostry, istnieje rozwiązanie w postaci kapsułek.
Agnieszka Boryna