Oregano, coś więcej niż tylko przyprawa

Każdy z nas zna kulinarne zastosowanie oregano. Jako dodatek zarówno w formie suszonej jak i świeżej, nadaje potrawom niebywały smak i aromat. Określiłabym również oregano jako kulinarną kropka nad i. Jednak niewiele osób wie o drzemiącej w tej roślinie potędze leczniczej.

origanum-1007434_1280

Olejek z dzikiego oregano

Olejek z dzikiego oregano ze względu na swój skład, posiada unikatowe właściwości i szerokie spektrum działania. Przez naturoterapeutów jest uznany jako naturalny antybiotyk. Działa przede wszystkim bakteriobójczo, nie upośledzając naturalnych funkcji odpornościowych organizmu. Olejek zawiera dwie, silne substancje: karwakrol oraz tymol. Karwakrol jest związkiem chemicznym typowym dla roślin takich jak: lebiodka znana powszechnie jako oregano, tymianek, macierzanka i kminek.  Substancja ta wykazuje działanie przeciwbólowe, odkażające, niszczy bakterie ropne. Ponadto przypisuje się jej działanie: napotne, żółciopędne oraz przeciwrobacze. Tymol wykazuje podobne właściwości. Oba składniki wykorzystywane były w starożytnym Egipcie do mumifikacji ciał, właśnie ze względu na działanie bakterio i grzybobójcze. Ale to nie koniec, jeżeli chodzi o dobroczynny skład olejku uzyskiwanego z tej rośliny. Zawiera witaminy z grupy B, C i K. Dodatkowo minerały takie jak: potas, wapń, magnez, żelazo i cynk.

butterfly-791487_1920

Szerokie spektrum działania

Posiada 42 razy mocniejsze właściwości antyoksydacyjne w porównaniu z jabłkami. Synergistyczne działanie zawartych w olejku z oregano związków fenylowych i kwasu rozmarynowego sprawia, że jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem.

Ze względu na swój skład, doskonale radzi sobie z grzybem Candida Albicans, którego w obecnej chwili szerzej przedstawiać nie trzeba. Osoby dbające o zdrowie, doskonale znają ten twór i wiedzą jak trudno jest się go pozbyć. Ale o tym w kolejnym tekście.

  • Olejek wspiera nasz organizm podczas infekcji i przeziębień.
  • Zwalcza pasożyty.
  • Ponad to doskonale radzi sobie z niebezpiecznymi dla zdrowia bakteriami takimi jak: E. Coli i Salmonella. A to dzięki zawartości związków fenylowych.
  • Wspiera proces trawinie poprzez stymulację wątroby do wydzielania żółci. Akurat ta właściwość jest wyjątkowo oczywista, ponieważ oregano stosujemy w kuchni głównie do ciężkostrawnych, potraw mięsnych.
  • Pacyfikuje niekorzystne działanie kortyzolu – hormonu stresu. Dzięki czemu koi nasze nerwy i pomaga się zrelaksować.
  • Olejek wzmacnia nasz układ odpornościowy, dzięki czemu unikniemy infekcji górnych dróg oddechowych. Chyba nie trzeba wspominać, że raz złapana bakteria czy wirus za to odpowiedzialny, będzie nawracał bez końca, wywołując chorobę.
  • Helicobacter Pylori jest bakterią spędzającą sen z powiek, zarówno pacjentom cierpiącym na chorobę wrzodową jak i gastrologom. Olejek z oregano blokuje wydzielanie przez tę bakterię, ureazy. Enzymu bez którego Helicobacter obumiera.

Gdzie można kupić olejek z oregano?

Olejek jest dostępny na rynku w formie płynnej i w kapsułkach. Gotowy olejek mają w swojej ofercie renomowane firmy. Warto jednak zwrócić uwagę na skład produktu. Dobry preparat powinien posiadać 100% zawartość oregano. Niektóre firmy do produktu dodają 80% oliwy z oliwek przy zaledwie 20% zawartości oregano. Trudno oczekiwać po takim produkcie pełnej skuteczności. Jak już wybierzecie ten właściwy produkt, należy go stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Dla tych z Was, dla których smak olejku okaże się być zbyt ostry, istnieje rozwiązanie w postaci kapsułek.

Agnieszka Boryna

www.swiat-zdrowia.com.pl

 

Agnieszka Boryna
Agnieszka Boryna

Redaktor

Ktoś kiedyś powiedział, że organizm jest jak świątynia, o którą trzeba dbać, bez względu na wszystko. Tak też jest ze zdrowiem. Nic co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Tym bardziej, że matka natura ma nieograniczoną moc i szerokie spektrum działania. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której pomagam schudnąć ale przede wszystkim w zdrowy i bezpieczny sposób. Udzielam również praktycznych wskazówek jak dbać o organizm by cieszyć się zdrowiem na długie lata.

  • Natalie

    hoduję na kilogramy, olejek zawsze mam w szafce – niezastąpiony towarzysz dni!

    • Women’s World

      Ja postanowiłam zasadzić w ogrodzie właśnie dzikie oregano 🙂

  • Dodaję sporo oregano do potraw, więc póki co w tej formie mi ono wystarczy. Ostatnio w ogóle nie choruję, pewnie to częściowo jego zasługa 🙂

    • Women’s World

      Jest to bardzo możliwe 🙂

  • Karolina Jarosz Bąbel

    używam go w kuchni, jednak o przyjmowaniu go w tabletkach nie słyszałam 😉

    • Women’s World

      Polecam spróbować. W małej kapsułce tkwi ogromna siła natury 🙂

  • Oregano uwielbiam 🙂 moja kuchnia bez by nie była 😂
    olejek też znam i mam i używam…trzeba uważać, przynajmniej pierwszy raz, bo potem będzie to już oczywiste 😄
    Ms charakterek 🙂 Ale to co nam daje wzamian bezcenne …

  • O olejku z oregano słyszałam już wiele dobrego. Muszę się w niego zaopatrzyć 🙂