Jesteś tym co jesz

Jakiś czas temu rozmawiałam z pewnym mężczyzną, na temat zdrowego odżywiania. Jak to facet, głównie spożywa tzw. jedzenie śmieciowe. W związku z czym, każde moje zdanie przeciw, było przez niego odrzucane. Kiedy już zabrakło mi jakichkolwiek rzeczowych argumentów powiedziałam do niego: ” Ale my na prawdę jesteśmy tym, co jemy”. Spojrzał na mnie po czym wytrącił z moich rąk ostatni argument mówiąc: „Cóż, nie przypominam sobie, żebym jadł dziś coś równie rewelacyjnego”. Na tym zakończyliśmy dyskusję 🙂

jestes-tym-co-jesz-2

Jednak mimo wszystko, będę upierała się przy swoim. To co kładziemy na talerz a następnie trafia do naszego żołądka, ma zasadniczy wpływ na nasz organizm, zdrowie oraz samopoczucie. Więc nie ignorujmy żywności i doceńmy jej właściwości. Koktajle owocowe lub owocowo warzywne są doskonałym źródłem witamin i minerałów ale również wygodną formą dziennego spożycia 5 porcji warzyw i 2 porcji owoców. Bo kto z nas o tym pamięta? Ale pojawia się odwieczne pytanie co z czym łączyć? Ano co tylko chcemy w zależności co wpadnie nam w ręce. Eksperymentujmy do woli a na pewno się to opłaci. Przed nami jesień więc warte grzechu będą koktajle rozgrzewające.

Koktajl rozgrzewający:

– świeży korzeń imbiru długość około 1,5 cm.

– melon 2 plastry o grubości 1 cm każdy

– woda kokosowa

Imbir obieramy ze skórki. Melon kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy około 1 szklanki wody kokosowej.

Czemu imbir?

W niesamowity sposób rozgrzewa, usprawniając krążenie krwi w całym organizmie. W szczególności w mózgu, przez co jest polecany osobom z intensywnym wysiłkiem umysłowym. Jeśli macie problemy z zimnymi stopami i dłońmi, warto sięgnąć po korzeń imbiru. Ponad to ze względu na zawartość witamin, minerałów i olejków eterycznych, wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych i wirusowych. Reguluje procesy trawienne. Niweluje zarówno zaparcia jak i biegunki. Zmniejsza mdłości i nudności, z powodzeniem stosowany w zmniejszeniu objawów choroby lokomocyjnej.  Ponad to, zaobserwowano, że osoby chorujące na artretyzm, po regularnym stosowaniu imbiru, przestały uskarżać się na bóle stawów. Warto również pamiętać, że zawarty w korzeniu przeciwutleniacz 6-gingerol, wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe.

Dlaczego melon?

Powszechnie wydaje się, że owoc ten prócz wody nie ma w sobie nic. Otóż nic bardziej mylnego. O tym, że doskonale nawadnia organizm, wiemy wszyscy. Zaspokaja uczucie głodu, przy niskiej zawartości kalorii. Wysoka zawartość antyoksydantów ma kluczowe znaczenie z zapobieganiu chorób serca i nowotworów. Jest istną bombą witaminową, zawiera min. witaminę B1, B2, B6, PP, C, A, E.

Dlaczego woda kokosowa?

jestes-tym-co-jesz-3Określa się ją mianem idealnego izotoniku. Zawarte w niej elektrolity są zbliżone do tych zawartych w ludzkim osoczu. Jest doskonałym sposobem na uzupełnienie płynów zarówno po intensywnym jak i umiarkowanym wysiłku fizycznym. Jest bogata w minerały takie jak: magnez, potas, wapń, fosfor oraz w witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C.

Ważne  aby spośród tych dostępnych na rynku, wybrać najlepszą. Wystarczy przeczytać skład, w którym powinna być wyłącznie woda kokosowa 100%. I nic poza tym. Żadnych stabilizatorów, dosładzaczy i innych aromatów smakowo zapachowych.

Tak więc pijmy na zdrowie 🙂

 

 

Agnieszka Boryna
Agnieszka Boryna

Redaktor

Ktoś kiedyś powiedział, że organizm jest jak świątynia, o którą trzeba dbać, bez względu na wszystko. Tak też jest ze zdrowiem. Nic co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Tym bardziej, że matka natura ma nieograniczoną moc i szerokie spektrum działania. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której pomagam schudnąć ale przede wszystkim w zdrowy i bezpieczny sposób. Udzielam również praktycznych wskazówek jak dbać o organizm by cieszyć się zdrowiem na długie lata.

  • Oj tak, zgadzam się, że jesteśmy tym, co jemy, jednak uważam, że we wszystkim należy zachować umiar, więc jeśli raz na jakiś czas pozwolimy sobie na puszkę coli czy paczkę chipsów, to nic złego się nie stanie 🙂

    • Women’s World

      Wszystko w granicach zdrowego rozsądku 🙂

  • Iwona Gogulska

    Świetny pomysł na koktajl – te wszystkie składniki mają sporo dobrych właściwości. Ja na początku muszę przyznać, że nie przepadałam z imbirem, ale im bardziej zaczęłam sobie wmawiać, że jest zdrowy, tym bardziej mi smakuje… jak się go zmiesza z czymś odpowiednim i w dobrych proporcjach, to nawet nie jest tak źle 😉

    • Women’s World

      Imbir ma bardzo wyraźny smak więc albo się go kocha albo nie 🙂 Ale warto próbować w różnych połączeniach.

  • Dominika Leśnikowska

    Uwielbiam wodę kokosową, nawet nie wiedziałam, że ma tyle witamin 🙂

    • Women’s World

      Dla mnie: mistrz świata 🙂

  • Jestem dokładnie tego samego zdania! Sama staram się jeść odpowiednio, raczej nie smażę niczego, a jeśli się zdarzy to używam oleju kokosowego, kiedy jem lekko, czuję się lekko samopoczucie znacznie lepsze, warzywa, owoce dla mnie pycha, uwielbiam zagryzać kalafior między posiłkami 😀 Niektórzy znajomi czasem krzywią się na widok mojego obiadu i pytają jak możesz to jeść, no coż,…kwestia zmiany nawyków takie samo pytanie zadaję jak widzę kogoś kto zażera się tłustymi fastfoodami każdego dnia i zastanawiam się tylko jak ogromny śmietnik ma w organizmie. Owszem jem czasem pizze czy coś słodkiego, bo przyznam że za czekoladę dałabym się pokroić haha, wszystko jest dla ludzi byle z umiarem 🙂

  • Laura LR

    Szkoda ze imbiru nie cierpie :/

  • Lubię wszystkie te składniki, ale jeszcze nigdy ich nie zmieszałam – muszę spróbować! 🙂

  • Ama Ndra

    Szok, niby tylko woda, a ile wartości 🙂 Uwielbiam 🙂