Jakiś czas temu rozmawiałam z pewnym mężczyzną, na temat zdrowego odżywiania. Jak to facet, głównie spożywa tzw. jedzenie śmieciowe. W związku z czym, każde moje zdanie przeciw, było przez niego odrzucane. Kiedy już zabrakło mi jakichkolwiek rzeczowych argumentów powiedziałam do niego: ” Ale my na prawdę jesteśmy tym, co jemy”. Spojrzał na mnie po czym wytrącił z moich rąk ostatni argument mówiąc: „Cóż, nie przypominam sobie, żebym jadł dziś coś równie rewelacyjnego”. Na tym zakończyliśmy dyskusję 🙂
Jednak mimo wszystko, będę upierała się przy swoim. To co kładziemy na talerz a następnie trafia do naszego żołądka, ma zasadniczy wpływ na nasz organizm, zdrowie oraz samopoczucie. Więc nie ignorujmy żywności i doceńmy jej właściwości. Koktajle owocowe lub owocowo warzywne są doskonałym źródłem witamin i minerałów ale również wygodną formą dziennego spożycia 5 porcji warzyw i 2 porcji owoców. Bo kto z nas o tym pamięta? Ale pojawia się odwieczne pytanie co z czym łączyć? Ano co tylko chcemy w zależności co wpadnie nam w ręce. Eksperymentujmy do woli a na pewno się to opłaci. Przed nami jesień więc warte grzechu będą koktajle rozgrzewające.
Koktajl rozgrzewający:
– świeży korzeń imbiru długość około 1,5 cm.
– melon 2 plastry o grubości 1 cm każdy
– woda kokosowa
Imbir obieramy ze skórki. Melon kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy około 1 szklanki wody kokosowej.
Czemu imbir?
W niesamowity sposób rozgrzewa, usprawniając krążenie krwi w całym organizmie. W szczególności w mózgu, przez co jest polecany osobom z intensywnym wysiłkiem umysłowym. Jeśli macie problemy z zimnymi stopami i dłońmi, warto sięgnąć po korzeń imbiru. Ponad to ze względu na zawartość witamin, minerałów i olejków eterycznych, wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych i wirusowych. Reguluje procesy trawienne. Niweluje zarówno zaparcia jak i biegunki. Zmniejsza mdłości i nudności, z powodzeniem stosowany w zmniejszeniu objawów choroby lokomocyjnej. Ponad to, zaobserwowano, że osoby chorujące na artretyzm, po regularnym stosowaniu imbiru, przestały uskarżać się na bóle stawów. Warto również pamiętać, że zawarty w korzeniu przeciwutleniacz 6-gingerol, wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe.
Dlaczego melon?
Powszechnie wydaje się, że owoc ten prócz wody nie ma w sobie nic. Otóż nic bardziej mylnego. O tym, że doskonale nawadnia organizm, wiemy wszyscy. Zaspokaja uczucie głodu, przy niskiej zawartości kalorii. Wysoka zawartość antyoksydantów ma kluczowe znaczenie z zapobieganiu chorób serca i nowotworów. Jest istną bombą witaminową, zawiera min. witaminę B1, B2, B6, PP, C, A, E.
Dlaczego woda kokosowa?
Określa się ją mianem idealnego izotoniku. Zawarte w niej elektrolity są zbliżone do tych zawartych w ludzkim osoczu. Jest doskonałym sposobem na uzupełnienie płynów zarówno po intensywnym jak i umiarkowanym wysiłku fizycznym. Jest bogata w minerały takie jak: magnez, potas, wapń, fosfor oraz w witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C.
Ważne aby spośród tych dostępnych na rynku, wybrać najlepszą. Wystarczy przeczytać skład, w którym powinna być wyłącznie woda kokosowa 100%. I nic poza tym. Żadnych stabilizatorów, dosładzaczy i innych aromatów smakowo zapachowych.
Tak więc pijmy na zdrowie 🙂